+421 918 124 080, +421 918 208 452

Niečo o káve

Pozrite si celý proces od výroby po prípravu kávy.

Káva je jadro bobule podobné čerešni.
Jadro je obyčajne rozdelené do dvoch častí, ale môže byť aj vcelku (caracolito, tiež nazývané ako PEARL COFFEE)

Káva je večne zelená rastlina, GENUS COFEA (približne 80 druhov).
Dva hlavné druhy sú: COFEA ARABICA a COFEA CANEFORA (Robusta)

ARABICA
Menej horká, väčšia aróma, jemnejšia chuť
Kofeín: 0,8 - 1,5%
Éterické oleje: 18%
Cukor: 8%

ROBUSTA
Menej rozšírená
Silnejšia v chuti
Viac horká
Kofeín: 1,7 - 3,5%
Éterické oleje: 8 - 9%
Cukor: 5%

Existuje veľa legiend o pôvode kávy.
My sa zmienime iba o podložených historických faktoch.
800.p.n.l.
Archeologické vykopávky v emirátoch potvrdili použitie pražených kávových zŕn na strednom východe.
1400
Dokumenty arabských učiteľov (Avicenna a Al-Rhazes) hovoria o terapeutickom použití kávy.
1592
Botanik Prosperus Alpinus opisuje rastlinu kávovníka a potvrdzuje jej popularitu v Egypte.
1600
Predstavenie kávy v Európe nielen ako medicíny, ale aj ako bežného nápoja.
1645
Otvorenie prvej kaviarne v Benátkach.
1652
Otvorenie prvej kaviarne v Londýne.
1672
Otvorenie prvej kaviarne v Paríži.
1683
Otvorenie prvej kaviarne vo Viedni.
1690
Otvorenie prvej kaviarne v Hamburgu.
1700
Rastlina kávovníka je exportovaná z arabských krajín do celého sveta.
1690/1700
Holanďania exportujú kávovník z Yemenu do svojich kolónií v Indonézii, Guayane, atď.
1723
Francúzi predstavujú kávovník v Antilách.
1727
Portugalci predstavujú kávovník v Brazílii.
1730
Briti predstavujú kávovník na Ceylone, Jamajke, Kube a v centrálnej Amerike.
1730
Španieli predstavujú kávu v Kolumbii.
Dnešok
Káva je druhou najexportovanejšou komoditou po rope. Ekonomiky niektorých krajín sú absolútne závislé na tomto exporte.